Spel uitleg

Klaverjassen is een kaartspel die je met 4 personen speelt. Het is eigenlijk de bedoeling dat je samenspeelt met de persoon recht tegenover je. Dus je speelt twee tegen twee. Alhoewel het spel normaal met 4 spelers wordt gespeeld, bestaan er ook varianten om Klaverjassen met twee, drie of vijf personen te spelen.

De naam Klaverjassen komt eigenlijk van het woord “jas”. Dit komt omdat de boer in het kaartspel ook wel eens de jas genoemd word.

Het spel wordt gespeeld met 32 kaarten, alle kaarten boven de 7 worden gebruikt inclusief de azen. Iedere speler ontvangt 8 kaarten. Een compleet spel bestaat uit 16 spellen(16 ronden) waarbij iedere speler dus 4 keer deelt. Er bestaat ook een variant op het spel tot er gespeeld wordt tot dat er een van de spelers 1500 punten bereikt heeft.

Het is handig om pen en papier bij de hand te hebben, zodat je de punten gemakkelijk kan noteren. Door de teams te verdelen in kolommen, dus 2 kolommen, kan je gemakkelijk zien wie er aan het winnen is. Klaverjassen kent troefkaarten en ook gewone niet-troefkaarten. Deze gaan van hoog naar laag in punten. Alle kaarten die lager zijn dan 8 hebben niets van waarde.

Puntenverdeling:

troef Niet troef
Boer: 20 Aas: 11
Negen: 14 Tien: 10
Aas: 11 Koning: 4
Tien: 10 Vrouw: 3
Koning: 4 Boer: 2
Vrouw: 3 Negen: geen waarde

 

Er zijn ook extra punten te verdienen in een spelronde. Als je zelf troef hebt gekozen, en jij en je teamgenoot halen alle slagen binnen, krijg je honderd punten extra. Degene die de laatste slag heeft gewonnen in een spelronde, krijgt onmiddellijk 10 punten extra. Het is natuurlijk mogelijk om deze extra punten te combineren.

Het maximum te verdienen punten is 162, hierbij zijn de extra punten niet bijgerekend.

Meer weten over het spel klaverjassen? ga dan naar de klaverjassen wiki