Klaverjassen spel

Klaverjassen is een spel dat je samen met nog 3 andere vrienden kan spelen. Het is een kaartspel, dit wil zeggen dat als je wilt gaan Klaverjassen dat je een pak kaarten nodig hebt. Eigenlijk om precies te zijn heb je alleen de 32 kaarten nodig boven de 7. Dit is een zeer leuk spel om te spelen wanneer je met 4 mensen bent die niet weten wat te doen. Er bestaan ondertussen ook al variaties op het spel om het met 3 mensen, 2 mensen of zelfs met meer mensen dan 4 te spelen.

De klassieke spelregels zijn, dat er bij aanvang van een ronde iedere keer een troefkleur wordt gekozen. Enkel bij de eerste ronde is het troefkleur altijd zonder twijfel klaveren. Wanneer de deler alle 32 kaarten heeft verdeeld, mag de speler links naast de deler kiezen of er wordt gespeeld of gepast. Wanneer deze “speelt” zegt begint het spel meteen, zegt hij pas, is het aan de volgende speler om te beslissen of ze gaan spelen of niet. Wanneer alle 4 de spelers niet willen spelen, zijn er een paar mogelijkheden om dit te verhinderen.

De grote bedoeling van Klaverjassen is eigenlijk om zoveel mogelijk aantal slagen te winnen samen met je partner die recht tegenover je zit. Iedere kaart die je binnenhaalt heeft een verschillend aantal punten. Hieronder zie je een tabel die aantoont hoeveel punten elke kaart bevat. Er is ook nog een verschil in punten als het een troef kaart is of een niet troef kaart.

Troef

Niet-Troef

Boer 20 Aas 11
Negen 14 Tien 10
Aas 11 Heer 4
Tien 10 Vrouw 3
Heer 4 Boer 2
Vrouw 3 Negen 0
Acht 0 Acht 0
Zeven 0 Zeven 0

Er worden in totaal 16 ronden gespeeld, wie op het einde van deze rondes het meest aantal punten heeft als team, is de winnaar van dit spel.